Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, luidt het spreekwoord. Ofwel het vergroten van vertrouwen doe je vooral op de momenten dat er geen bedreiging is voor het vertrouwen. Kleine conflicten snel oppakken en daar iets mee doen voorkomt dat grotere conflicten voor een vertrouwenscrisis zorgen.
Vertrouwen is een actief woord, en het kent verschillende lagen. Zo is er het eenvoudige uitspreken wat je doet en doen wat je uitspreekt zeer eenvoudig te toetsen. Maar op dat gebied zullen er vast wel eens beschadigingen in het vertrouwen naar boven komen. Iemand heeft bijvoorbeeld per ongeluk een foutje gemaakt, of is ineens ziek waardoor gemaakte afspraken niet nagekomen kunnen worden. Of iemand heeft het werk onderschat, of is ineens bedolven onder onverwachte crisis werkzaamheden. In deze gevallen is snel communiceren het beste middel om de schade te minimaliseren. Het wordt ernstiger als het vertrouwen in de intenties van teamgenoten verdwijnt. Hierbij is het belangrijk om het gedrag los te koppelen van de persoon. Dit kan niet iedereen.
Betrouwbaar zijn vergt moed en de hoeveelheid moed van elk teamlid heeft effect op het gevoelde vertrouwen binnen het team. Een belangrijk onderdeel van het vergroten van het vertrouwen in het team is het stimuleren van persoonlijk leiderschap van individuen en het minimaliseren van afhankelijkheidsrelaties. In het boek “the Seven habits of Highly effective people” heeft Covey het over Afhankelijkheid, Onafhankelijkheid en Wederzijdse afhankelijkheid. In het werk is er altijd sprake van wederzijdse afhankelijkheid, echter niet iedereen voelt zich onafhankelijk genoeg om zich uit te spreken.
In een afhankelijke relatie (bijvoorbeeld een nieuw junior teamlid en zijn of haar leidinggevende) is de leidinggevende verantwoordelijk voor het creƫren van een veilige omgeving. Na verloop van tijd zal de leiding gevende steeds meer verantwoordelijkheden naar de medewerker delegeren, en coacht de leidinggevende de medewerker tot onafhankelijkheid (voor het deel waar deze verantwoordelijk voor is), vanuit die onafhankelijkheid kan men samen de afspraken maken waarbij wederzijdse afhankelijkheid er is. Functioneringsgesprekken en ontwikkelingsgesprekken dragen bij aan het vergroten van vertrouwen. Beoordelingsgesprekken zijn gevoeliger voor afbraak van vertrouwen.
Instrumenten die je kan inzetten om duurzaam te werken aan vertrouwen zijn:
- Ontwikkelen van leiderschap
- Ontwikkelen van coachingsvaardigheden
- De open dialoog over ethiek
- Constructief omgaan met fouten
- Intervisie en supervisie
Wil je hier meer mee doen neem dan contact op, dan verkennen we samen wat jou zou kunnen helpen om duurzaam te werken aan het vertrouwen.