Verleg je perspectief en ontdek nieuwe mogelijkheden

Omgaan met fouten

De angst om fouten te maken verlamt enorm. Nonchalant omgaan met fouten zorgt voor slechte prestaties. Het is dus de kunst om actief positief om te gaan met fouten. Geen angst om ze te maken, en geen angst om gemaakte fouten onder ogen te zien. Streven naar perfectie met een liefdevolle blik op imperfectie. Hoe doe je dat?

Carol Dwegg heeft het over de growth mindset versus de fixed mindset. Waarbij de growth minste gericht is op het ontwikkelen en leren en de fixen mindset op het trekken van conclusies in een statische omgeving. Een zware afrekencultuur zorgt voor angst voor falen. Angst voor falen kan zorgen voor “stoppen met proberen” of voor “schuld zoeken bij anderen” en daarmee een rem zijn op mogelijk succes. Nonchalance kan ook eer resultaat zijn van de angst om te falen.

Het bouwen van een gezonde leercultuur kent dus twee dingen, enerzijds een kritische blik op verbeterpunten en anderzijds een positieve blik op het delen van fouten.

Vind je het zelf lastig om met fouten om te gaan of zie je dat er in jouw team problemen zijn met het positief omgaan met fouten neem dan gerust contact op zodat we samen kunnen kijken welke acties je zouden kunnen helpen. En lees bij voorkeur ook even het boek Superfalen van Frank Deuring.