Verleg je perspectief en ontdek nieuwe mogelijkheden

Heidag: Over vijf jaar

De situatie: Een organisatie met een maatschappelijke doelstelling heeft door veranderende financieringsstromen de uitdaging om “commerciëler te gaan werken”, dit houdt in externe geldstromen aanboren, kritisch kijken naar de waardetoevoeging van hun diensten en efficiënter gaan werken. Dit is voor de bevlogen professionals best een uitdaging, en hoewel iedereen er van overtuigd is dat het moet vindt men het best spannend.

Het doel: Het team met elkaar verbinden. De focus verleggen van “shit we moeten veranderen” naar “yes we gaan iets moois waarin we geloven bouwen”.

Het team: 12 personen allemaal hbo of accademisch geschoold, inhoudelijk sterke professionals. Het team bestaat uit vooral jonge mensen die heel graag willen presteren.

Budget: € 4000,-

Aanpak: In de ochtend met behulp van MapsTell stil gestaan bij de teamgenoten. Wie is wie en wat zijn ieders gedragsvoordeuren. Ook is er oog geweest voor de teamdynamiek. Snel in hoog tempo door de materie heen, waarbij alle deelnemers vooraf een korte film met de theoretische onderbouwing hebben bekeken. Door dit huiswerk kon er sneller geschakeld worden naar de toepassing van de materie voor de groep. Na de lunch is er samen gewerkt aan een film “hoe ziet ons team er over vijf jaar uit?”. Men moest het script schrijven op basis van o.a. de volgende vragen: “Wat doen we dan en waarom zijn we zo goed. Wat hebben we er aan gedaan om daar te komen.” Aansluitend is men zelf de film gaan maken met telefoons en editing software. Aan het einde van de middag was er een resultaat wat gezamenlijk bekeken is. Vervolgens is het resultaat en het maakproces geëvalueerd.

Resultaat: Er is samengewerkt aan iets wat voor iedereen nieuw was, dit heeft voor inzicht in de (natuurlijke) rolverdeling gegeven. De film benadrukte de positieve kant van de veranderingen en gaf een beeld dat het heel goed haalbaar is. Het verlangen naar het resultaat is gegroeid. Er is nagedacht met elkaar over het toekomstbeeld en de weg er naar toe. Kortom voldoende handvatten om met veel energie het verander-plan verder samen te stellen en uit te voeren.