Verleg je perspectief en ontdek nieuwe mogelijkheden

Heidag: Lijf Hoofd Hart

Team: Het managementteam van een complexe technische organisatie met veel invloeden vanuit de politiek en samenleving.

Budget: ca. € 10.000,-

Doelstelling: Een betere verbinding maken tussen de harde doelen van de organisatie en de mensen die de doelen moeten realiseren. Het Management team heeft de neiging om vooral heel taakgericht aan te sturen. De betrokkenheid en de bevlogenheid van de medewerkers staat onder druk. Mensen doen hun werk naar behoren maar het echte vuur ontbreekt. Er is veel complexe materie, er zijn grote belangen die een rol spelen. Hierdoor is er vaak meer oog voor alles wat fout gaat en waar mensen de pest over in hebben dan dat er oog is voor alles wat goed gaat. Het Management Team zelf is tevreden over hun eigen werk maar minder tevreden over de manier waarop ze de lagen onder hen in beweging krijgen.

Programma:

Deel 1: Ontvangst op de locatie even informeel samenzijn inchecken in de hotelkamers. In de ochtend staat het lijf op het programma. Lekker bewegen ofwel samen sporten. We vertrekken naar de sporthal en daar staat een verrassing te wachten. Niemand van het team weet wat er precies gaat gebeuren. In de sporthal wordt het team opgewacht door een top coach van een Rolstoel Basketbal team. Jawel een clinic Rolstoelbasketbal. Er zijn ook twee Paralympiërs bij. Twee topsporters met een handicap. Na uitleg en een aantal oefeningen is het tijd voor een wedstrijd. Het Management team van 5 personen ziet alle hoeken van de zaal en moet een verlies incasseren van twee gehandicapten.

Na de evaluatie zijn te management teamleden even stil… Normaal zijn zij de leiders die weten hoe het moet… dit was even anders, en … alleen naar het doel heeft geen zin, het draait om samenwerking. Ondertussen hebben ze ook inzicht gekregen in de belemmeringen die iemand ervaart in het dagelijks leven vanuit de rolstoel, en ze worden zelf ook op hun handicap (bijvoorbeeld een bril) gewezen.

De confrontatie met hun eigen kwetsbaarheid was groot, de evaluatie bracht het team dichter bij elkaar. Ineens was er meer ruimte voor het delen van de onzekerheden.

Deel 2: De inhoudelijke discussie over het jaarplan, welke prioriteiten liggen er en waar gaat de focus op liggen. Pure inhoud, zou je denken. Maar er speelt meer, onder de inhoudelijke discussies zitten twee zaken, de relatie en het proces…. Daar waar het op inhoud escaleert, draait het niet om de inhoud maar klopt er iets in de relatie of in het proces niet… Het doornemen van de inhoud voor de ogen van twee uiterst kritische begeleiders gaf stof tot nadenken en, in een tweede ronde met bewuste aandacht voor het proces en vooral ook de relaties verbeterde de slagkracht.

Deel 3: Samenvatten van alle lessen in de vorm van een kunstwerk, maar dan ook ineens geconfronteerd worden met het bezielende verhaal van de begeleidende kunstenares. Een laag toevoegen die ontbreekt was één van haar thema’s die in haar werk naar voren komt. Hoe gaat dit team een laag toevoegen aan de organisatie. Hoe gaan ze er voor zorgen dat de mens achter de professional zijn gezicht mag laten zien.

Kenmerken van deze sessie: Begeleiding door een vooral coachende trainer, inzet van externe professionals in het programma, afwisseling tussen denken doen en voelen. Persoonlijke reflectie voor elk van de leden was groot en het draaide om elkaar ontmoeten als mens.

Resultaat: Een betere onderlinge band, snellere bereidheid om de echte problemen te benoemen. Meer oog voor de mens achter de medewerkers waardoor de verbinding daarmee ook versterkt is.