Verleg je perspectief en ontdek nieuwe mogelijkheden

Heidag: Kernwaarden

Team: Het voltallig personeel van een productiemaatschappij (totaal 500 medewerkers)

Budget: € 70.000 (=€ 14.000 per dag)

Doelstelling: Iedereen bewust maken van de kernwaarden, vertalen van de waarden naar individuele betekenis en het vergroten van de onderlinge band tussen de collega’s

Opzet: Omdat de fabriek moest doorwerken is er gekozen voor vijf afzonderlijke dagen waarin elke keer honderd deelnemers hetzelfde programma doorliepen. Na de oorspronkelijke vraag is er een team van drie trainers aan de slag gegaan om een eerste concept op te stellen. Er stonden vijf kernwaarden centraal. Het basis idee was gebaseerd op een soort vijfkamp. Een centrale start, teamindeling en vervolgens met 10 teams elk van 10 man met elkaar langs de vijf thema’s. Elke keer kwamen twee andere teams samen om rondom één kernwaarde een spel te doen. Soms met competitie elementen er in soms vooral gericht op samenwerken. Midden in het programma een centrale keynote en aan het einde van de dag een gezamenlijke afsluiting.

In overleg met een afvaardiging vanuit de organisatie is het oorspronkelijke plan verder uitgewerkt. De afvaardiging bestond uit mensen vanuit alle lagen van het bedrijf om er voor te zorgen dat ieders belang tot zijn recht kwam.

De dag zelf werd georganiseerd op een locatie waar een grote hal was voor de gezamenlijke momenten en een groot buitenterrein met verschillende bijgebouwen.

Tijdens de opening is een sfeer van een groot sportevenement gecreeerd. Muziek en wat filmbeelden van de organisatie en de omgeving zorgde er voor dat iedereen naar een hoog energie niveau gebracht werd. Ook was de boodschap van de directie ter aankondiging van het belang op film gezet. (hierdoor hadden we elke aflevering exact hetzelfde verhaal en wisten we zeker dat het verhaal van de directie kort en bondig met de gewenste energie voor het evenement was) Vervolgens was de teamindeling waarin elk team een shawl kreeg in een specifieke kleur, hierdoor waren de teams goed herkenbaar. Elk team kreeg de opdracht om een eigen team Yell te maken en die is met elkaar gedeeld.

Na de opening waren er spellen zoals een race met twee koetsjes door een parcours waarbij twee mensen de koets trokken en twee mensen op de bok zaten. De kartrekkers waren geblinddoekt zodat je als team elkaar hele goede instructies moet geven. Na afloop van de race werden de elementen van teamspirit (de kernwaarde die bij dit onderdeel centraal stond) met elkaar besproken. Lekker spelen, veel plezier en…. reflectie.

Naast deze oefening waren er nog vier andere games.

Na de games was er een gezamenlijke afsluiting waarin de lessen en ervaringen van de dag in een korte cabaretvoorstelling werd samengevat. Ter afsluiting was er een borrel met een DJ.

Resultaat: Een bijzondere dag, met veel plezier en verbinding. De thema’s waren van “loze kreten”, vertaald in concrete gespreksonderwerpen. Er is meer zicht gekomen op de zaken die nodig zijn om als organisatie nog verder vorm te geven aan de thema’s. Kortom verbinding met elkaar en de kernwaarden en inzicht in de gewenste ontwikkeling voor de toekomst.