Verleg je perspectief en ontdek nieuwe mogelijkheden

Doelen stellen

Werken aan grote doelen inspireert, werken aan duidelijke doelen motiveert, en werken aan concrete kleine haalbare doelen concretiseert. Deze gedachte is belangrijk om mee te nemen als het gaat om het stellen van doelen. Je hebt dus doelen op verschillende niveaus.

Het hoogste niveau en heet meest ongrijpbare niveau is het hogere doel, dit zorgt voor bezieling in de organisatie. Neem bijvoorbeeld een ziekenhuis, daar is een hoger doel om mensen beter te maken of als dat niet lukt het verzachten van het leed wat een ziekte met zich mee brengt. Van chirurg tot aan de schoonmaker en de salarisadministrateur werkt iedereen in deze organisatie aan hetzelfde doel.

Binnen iedere afdeling wordt dit vertaald in duidelijke doelen. De chirurg heeft als doel om de operaties die gedaan moeten worden zo goed mogelijk uit te voeren. De schoonmaker heeft als doel om te zorgen dat de kamers en de toiletten schoon zijn. Als je dat verder concretiseert vertaalt zich dat in taken met een beoogd resultaat. De chirurg opereert, en kan na elke operatie vaststellen of zijn doel wel of niet behaald is. De schoonmaker reinigt een kamer en kan na elke reiniging constateren of de kamer wel of niet goed gereinigd is. De doelen worden helemaal concreet als er ook nog een streeftijd en een streefkwaliteit aan verbonden is.

Hoe helderder de doelen en de taken zijn des te beter kan je vaststellen of je de doelen wel of niet haalt. Het halen van de doelen waarbij je wel wordt uitgdaagd om de doelen te halen werkt motiverend. Ook geeft het inzicht in het al dan niet goed functioneren en geeft het informatie om van te leren en te ontwikkelen.

Het klinkt zo simpel, maar toch zie je heel vaak dat het ontbreekt aan duidelijke doelen. Tijd en ruimte pakken om doelen vast te stellen en resultaten te evalueren creƫert een hogere mate van betrokkenheid van teamleden. Maak jij de voortgang inzichtelijk? Stelt het team zelf zijn doelen op? Wil je hier meer aandacht voor, neem dan gerust contact op voor een verkennend gesprek.