Verleg je perspectief en ontdek nieuwe mogelijkheden

Contact met je emoties

Heel vaak hoor ik dat mensen controle over hun emoties willen hebben. Hoe harder je probeert om je emoties te controleren hoe krampachtiger je gaat leven. Dit voel je terug in je lijf, en je verliest het echte contact met mensen om je heen. Een muurtje om je heen kan je beschermen tegen kwetsbaarheden maar sluit je tegelijkertijd af van mooie verbindingen die je ook kunt maken. Alleen bij accuut gevaar kan het zinvol zijn om je emoties uit te schakelen en puur rationeel of puur op de automatisch ingetrainde routines te handelen.

Veel mensen hebben in hun jongste jaren ervaringen opgedaan die aangezet hebben tot het wegduwen van emoties. Geen angst voelen, geen boosheid voelen, geen afkeer voelen… gewoon niet voelen om te ondergaan wat er op je af komt. Dit kan bijvoorbeeld pestgedrag op school zijn geweest, of angst voor de boosheid van je moeder of vader als kind… Het overschakelen op het overlevingsmechanisme wat je toen geholpen heeft kan je nu behoorlijk in de weg zitten. Het is reuze spannend om de confrontatie met je emoties aan te gaan.

Het vermijden van contact met je emoties kan makkelijk leiden tot verslavingen of tot zelfdestructief gedrag zoals “people leasing, agressie, faalangst, etc..”. Ben je beter in contact met je emoties dan kan je ook beter voor jezelf zorgen, en daarmee opent zich de weg tot meer authentiek gedrag.

Emoties zijn net als je verstand jouw instrumenten om je te sturen. Ze geven je informatie, en ze helpen je om met lastige dingen om te gaan. Emoties komen en gaan, hoe meer je ze toelaat hoe beter ze door je heen kunnen stromen. Huilen kan helpen om verdriet los te laten, schreeuwen kan helpen om boosheid je lijf te laten verlaten. Zou jij een beter contact met jouw emoties willen hebben waardoor je meer leiderschap kan pakken neem dan gerust contact op voor een verkennend gesprek.