Verleg je perspectief en ontdek nieuwe mogelijkheden

Chaotisch perfectionisme

Creatieve mensen hebben geen rommel, er liggen gewoon overal ideeën. Die uitspraak staat bij ons op kantoor in de gang op een poster. Hierin herken ik me wel. Zeker de afgelopen tijd. Want, de pandemie stuurde me vooral van de mensen af richting de technologie. Een wat doe ik dan….. juist ik ga kijken wat technologie kan doen om contact met mensen te maken. Beeld, geluid en verhalen…. Normaal ben ik gewend om de feedback meteen op te pakken. Live in de trainingszaal voel je de energie en kan je hier meteen op inspelen. Dat lukt niet als het online moet.

Wat een drama dat online werken. Verbindingen die het niet doen, de energie niet kunnen voelen, geluid wat niet klopt camerabeelden die het gevoel geven dat je in een meterkast zit… Ik voelde me teruggeworpen naar de theaterzaal waar ik 10 jaar terug regelmatig stond met Prins4. Wat ik toen als chaos bestempelde komt nu weer terug. Kabeltjes hier, apparaatjes daar, proberen, mislukken lezen zoeken en niets afronden. Nu had ik weer zo’n periode. Echter kan ik het nu een andere naam meegeven. Daar waar ik vroeger dacht te mislukken omdat het niet werkte en ik het allemaal in mijn eentje aan het uitvogelen was, erken ik nu steeds meer dat het een periode van zoeken is waarin ik weet waar ik uit wil komen, maar dat nog niet onder woorden kan brengen. Ik denk dat meerdere creatieve mensen dit gevoel herkennen. Je weet exact wat je wil dat er uit komt, en als het er is kan je aangeven…. ja … dat was de bedoeling, maar voor je zo ver bent kan je niemand meenemen in jouw beeld. Immers het moet nog gecreëerd worden.

En dan val ik tijdens zo n periode over elk detail. Een klein ruisje in het geluid van een podcast, irriteert me mateloos en ik ga door tot ik weet waar het vandaan komt. Eenmaal opgelost ben ik heel snel vergeten hoe veel tijd het gekost heeft. Gelukkig is het resultaat altijd duurzaam. De afgelopen periode heb ik alle ins en outs rondom de RodeCaster Pro uitgezocht. Een vernuftig apparaat om podcastst te maken een om geluidsopnames te maken van een fantastische kwaliteit. Dit past goed bij het verbeteren van online trainingen, webinars etc en….. Primeur… binnenkort komen er podcasts. Maar ook de ATEM Mini is een mooie nieuwe toevoeging die het mogelijk maakt om met meerdere camera’s registratie, en live Broadcasting te realiseren voor trainingen en evenementen. Hoe past dat in een didactisch concept was een belangrijke vraag, en vooral ook hoe zorg je dat je er efficiënt mee kan werken. Ook dat is gelukt, net als het werken met groenscreen of blusscreen (weet jij wanneer je welke kleur beter kan inzetten???? ). De technische kennis en de it kennis is weer toegenomen een daarmee zijn de mogelijkheden opnieuw groter geworden. Details als welke microfoon is nu het allerbeste, kunnen uren van me opvreten.

Oppassen voor te veel perfectionisme, want de keuzemogelijkheden zijn inmiddels zo groot dat het onmogelijk is om heet juiste te kiezen. Dus… weer lekker de productie modus in om al het geleerde toe te passen.