Verleg je perspectief en ontdek nieuwe mogelijkheden

Wij maken je groot

Het afgelopen weekend stond in het teken van de Musical carriere van mijn dochter. Ze is acht en zit sinds een jaar op musical les. In alle rust en stilte is er elke zaterdagochtend hard gewerkt aan een musical uitvoering.

Ik was aangenaam verrast door de enorme professionaliteit van deze productie. In kleine groepjes zijn door het hele land delen ingestudeerd die ter plekke op één dag samengevoegd zijn tot een volledige productie. Twee optredens in een volle schouwburg.

De passie en de liefde waarmee de producenten en de begeleiders werken zijn voor mij een voorbeeld voor werken in elke organisatie. Scherp kritisch op kwaliteit, beoordelend maar niet veroordelend.

Aan het einde kreeg mijn dochter ook nog een rapport met feedback op haar performance. Sterk ontwikkelingsgericht, positief kritisch en tegelijkertijd heel duidelijk.

Die duidelijkheid kan snoeihard aankomen, echter als er passie is voor iets, dan wil je juist die duidelijkheid, dat is namelijk een belangrijk ingredient om echt te groeien.

Ze had een rol als journalist, waarin ze onderdeel uitmaakte van het media circus rondom een talentenjacht. Wij maken je groot, was een liedje wat daarbij hoorde. Het realisme van de rol van media rondom succes en falen kwam mooi naar boven. Daar mag je in organisaties ook wel eens wat vaker bij stil staan. Wie zijn de personen, instituten etc die je nodig hebt om je te maken of te breken. En dan moet je af en toe lef tonen door op het podium de solo te pakken. Speel je die solo perfect, dan kunnen ze je groot maken, dat groot maken ligt uiteindelijk buiten jezelf. Ze kunnen je ook breken, als je onsympathiek of onecht bent.

Maak je fouten, dan kunnen ze je breken,… maar ze kunnen je ook steunen en helpen als je puur en sympathiek gevonden wordt.

Dit soort producties zie ik als een aangename aanvulling op het leerproces wat kinderen doormaken. Wat mij betreft mogen scholen nog meer aandacht geven aan drama, het geeft namelijk een zeer veilige leeromgeving voor persoonlijke ontwikkeling.

En.. oh ja, natuurlijk was ik ontzettend trots en stond ik met bloemen klaar om mijn grootste wereldster na afloop in het zonnetje te zetten.