Verleg je perspectief en ontdek nieuwe mogelijkheden

Wesp in mijn woonkamer

Er zit een wesp in mijn woonkamer. Hij wil naar buiten.

Nu moet je weten dat mijn woonkamer 3,60 hoog is. De buitendeur in staat open. Boven de deur zit een raam van ongeveer 1,5 meter hoog. Het lijkt of de wesp bedacht heeft dat hij door dat raam naar buiten wil. Ik weet niet hoe het komt maar op één of andere manier heeft de wesp mijn aandacht getrokken.

Ik observeer hem vanaf een afstandje. Hij verkent de hele ruit, komt er niet naast en zeker niet onder. Daar waar hij de uitgang bedacht heeft, daar gaat hij iedere keer naar terug. Dan ineens komt hij rustig verder de kamer in vliegen. Het lijkt of hij een aanloop neemt om in een duikvlucht opnieuw tegen het raam aan te vliegen. Ik hoor hem er tegen aan vliegen met een klap waardoor ik denk dat hij hoofdpijn moet overhouden aan deze actie. Het is even rustig. En opnieuw wordt er afstand genomen, een kleine rondvlucht door de kamer eindigt opnieuw tegen de ruit die nog steeds als uitgang wordt gezien.

Tijdens het kijken schiet ik in de lach. Ik zie ineens heel veel onoplosbare problemen voor me. Mensen in organisaties ontdekken problemen, verzinnen een oplossing en ze voeren deze uit. Als de oplossing niet werkt wordt er vaak een nieuwe strategie bedacht voor dezelfde oplossing. En als deze niet werkt volgt er weer een nieuwe strategie voor dezelfde oplossing. Terwijl soms de bedachte oplossing de oplossing niet is.

Soms heb je een beetje hulp nodig om andere oplossingen te zien. Ik ga de wesp even helpen om via de deur naar buiten te vliegen, daarvoor moet ik hem wel eerst vangen. Ik weet niet of hij dat leuk vindt, ik loop het risico dat hij me prikt, maar ik ga het toch maar even doen om hem te bevrijden.