Verleg je perspectief en ontdek nieuwe mogelijkheden

Weerstand door communicatie

Hoe komt het toch dat de één nooit weerstand oproept en de ander altijd. (Die ander ben ik dus meestal ;)).

Is er een weg om zonder weerstand te communiceren?

Ja…

Je hebt een groot deel van de weerstand zelf in de hand. Er zijn een paar zaken die een hele relevante rol spelen:

1. Is jouw verbale en non-verbale boodschap congruent? Ofwel is hetgeen wat je met je mond zegt gelijk aan hetgeen je met je lichaamstaal zegt. Als hier een mismatch in zit krijg je gegarandeerd weerstand.

2. Luister je echt naar de ander? Niet om te weten hoe je moet reageren maar om te weten wat de ander bedoelt. Als je namelijk alleen maar zend en geen oog of oor hebt voor het verhaal van de ander krijg je vanzelf weerstand.

3. Draait de communicatie om een gezamenlijk belang? Als je alleen jouw eigen belang naar voren schuift stuit je op weerstand.

4. Sluit jouw communicatiestijl aan bij de stijl van de gesprekspartner. Let hierbij ondermeer op het gebruik van willen in plaats van moeten, gewenst in plaats van verplicht. Zeer taakgericht ingestelde mensen vinden woorden als moeten en verplicht houvast geven. Zij vinden deze woorden lekker duidelijk. Een grote groep, vooral zelfstandig werkende mensen haakt af bij woorden als verplicht en moeten, zij schieten in de weerstand omdat ze bang zijn voor het verlies aan autonomie.

Loopt u tegen te veel weerstand aan en wilt u uw stijl van communiceren flexibeler maken bel me dan gerust.