Verleg je perspectief en ontdek nieuwe mogelijkheden

Wat zou de ander doen?

Regelmatig wordt je geconfronteerd met lastige vraagstukken. Hierbij heeft het zin om verschillende aanpakken te overwegen voor je zelf in actie schiet. Zelf heb ik een aantal “ideaaltypische” voorbeeldkarakters die ik inzet in mijn overwegingen. Ik vraag me telkens af “hoe zou persoon x dit aanpakken”.

Na het doorlopen van de verschillende scenario’s kies ik de aanpak die me het beste lijkt.

Om de ideaaltypische voorbeeldkarakters vorm te geven kan je bijvoorbeeld gebruik maken van gedragsstijlen en drijfveren. Denk aan DISC of Insights en aan Spiral Dynamics. Je kan ook denken “Hoe zouden achtereenvolgens Nelson Mandela, Donald Trump, Johan Cruijf en Youp van t Hek dit aanpakken.”

Het werken met rolmodellen helpt om diversiteit in je scenario’s te krijgen.

Dit is voor vandaag mijn tip van de dag, elke werkdag mag je er één van me verwachten.