Waarheid of gevoel

Karl Gustav Jung spreekt in zijn theorie over denken en voelen. Zowel het denken als het voelen zijn rationele elementen. Daar waar het bij denken gaat over juist of onjuist, gaat het bij voelen over gewenst of ongewenst.

In communicatie gaat hieromheen veel mis. Neem nu de huidige corona crisis. De wetenschap rondom het virus is nog lang niet uitgepuzzeld om te weten wat waar en wat niet waar is. Hoe besmettelijk is het werkelijk, hoe dodelijk is het werkelijk, welke schade kan het virus aanrichten en wat werkt ter bescherming. Zelfs het aantal slachtoffers van het “niets doen” of het “stevig ingrijpen” zijn beide nog onbekend. Doen we niets dan zullen er waarschijnlijk meer mensen aan het virus zelf. Leggen we alles plat dan zullen er meer mensen sterven door honger in de landen die afhankelijk zijn van de westerse economie. Hoe het met de aantallen zit… we hebben nog geen idee dus met denken vinden we de oplossing (nog) niet.

Als je dan alle cijfers op een rij hebt staan zie je bij verschillende mensen verschillende gevoelens naar boven komen. De een vind het wenselijk dat de ouderen en de kwetsbaren tegen de hoogst mogelijke prijs beschermd moeten worden en een volgende vind het wenselijk dat de natuur zijn gang moet gaan en dat er momenteel toch al te veel mensen op de wereld leven. Geen feiten maar het gevoel van behagen of onbehagen.

In discussies en dialogen ontdek ik dat misverstanden en ruzies ontstaan omdat mensen op twee verschillende niveaus communiceren. De één zit op gevoel en de ander op denken. In zo n geval is het goed om eerst uit te zoeken en af te stemmen of je het denken gaat bespreken of het gevoel gaat bespreken. Heb je het over de feiten of heb je het over de meningen. Ik kan namelijk een mening ondersteunen door selectief om te gaan met feiten. En zo kan ik feitelijk aantonen dat elke mening klopt.

Maar terug naar de basis. Bewust zijn van het niveau van de communicatie en daar overeenstemming over hebben zorgt voor veel meer onderling begrip.

Gun je deze tip ook aan anderen? Deel hem dan alsjeblieft. Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.