Waar ben jij bang voor?

Ik ben zo bang voor bang zijn…. Bang zijn is namelijk iets wat ontzettend veel energie kost. Bang zijn zorgt dat je in een verhoogde staat van paraatheid komt om te vechten te vluchten of het bevriest je.

Om me heen zie ik heel veel bange mensen, bang voor…:

 • Aanslagen zoals in Berlijn
 • Neervallende vliegtuigen
 • Bijtende honden
 • Buitenlanders
 • Mensen die bang zijn voor buitenlanders
 • Godsdienst fanatici
 • Anti godsdienst fanatici
 • Bazen
 • Ondergeschikten
 • Kinderen
 • Ouders
 • Het podium
 • Succes
 • Falen
 • etc…..

Een beetje angst kan natuurlijk goed zijn, je wordt er alerter door. Toch merk ik dagelijks als ik me op mijn angsten richt dat ik verkramp en geen waarde meer toevoeg. Als ik de moed heb om over mijn angsten heen te stappen, de confrontatie aan ga en vanuit vertrouwen werk dan gebeuren er mooie dingen. De eerste stap om naar dat vertrouwen toe te gaan is bewust zijn van het gegeven dat “iets” je belemmert om vrijuit actie te ondernemen. Vanuit dat bewustzijn is het nodig om uit te zoeken wat het “iets” is. Vaak is het een angst die je ooit terecht hebt opgebouwd. Zodra je hem kan benoemen dan kan je de confrontatie aan en kan je kiezen om geen last meer te hebben van de angst als hij je niet helpt. Hierbij is het belangrijk dat je erkent dat je de angst hebt, dat je bewust bent van het gegeven dat de angst je niets te bieden heeft en dat je afstand van de angst wilt nemen.

Angst heeft ook goede kanten, het gegeven dat ik bang ben voor angst, geeft me energie om vertrouwen te promoten.

Ik wens je fijne feestdagen en volgend jaar een jaar waarin vertrouwen het wint van de angsten.

Gun je deze tip ook aan anderen? Deel hem dan alsjeblieft. Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *