Terug en vooruit kijken

Zo aan het einde van het jaar vervang ik de tip van de week even door een terug- en vooruitblik.

Een jaar met veel beweging. Een maatschappij waarin weer economische groei lijkt te zitten. Een maatschappij waarin het met heel veel mensen heel erg goed gaat. En tegelijk een maatschappij waarin mensen angst hebben om te verliezen wat ze hebben en een maatschappij waarin mensen aan de kant staan die niet (meer) mee “mogen” doen.

De tegenstellingen lijken groter te worden en in mijn dagelijkse praktijk als trainer en als bestuurslid van HetTrainingsbureau spoort deze ontwikkeling me aan om de verbinding te zoeken. Verbinden tussen de verschillende lagen van de maatschappij is meer en meer nodig. Tegelijkertijd vliegen de adviezen om je alleen te omringen met succesvolle mensen je op sociale media om de oren.

Er zijn aanslagen en de wereld lijkt steeds onveiliger te worden terwijl er tegelijkertijd winsten geboekt worden op veiligheidsgebied. Kortom we leven in een vat vol tegenstrijdigheden die voor velen moeilijk te bevatten zijn. Zet je de zonnige bril op dan is alles fantastisch, verleg je het perspectief dan is er één groot zwart gat.

Wat ik de afgelopen jaren zelf sterk geleerd heb is dat het perspectief wat je kiest een keuze kan zijn. Je moet dan wel de vaardigheid aangeleerd hebben om je perspectief te kiezen. Die vaardigheid kan pas ontstaan als je het inzicht hebt dat je dingen van meerdere kanten kan benaderen. Die vaardigheid kan pas ontstaan als je jezelf bewust bent van het gegeven dat alle media vanuit het perspectief van de zender werken. Die vaardigheid kan pas ontstaan als je beseft dat de reactie van een ander op jouw gedrag meer zegt over de ander dan over jouw gedrag.

Ik doe mijn best om het oordeel zo veel mogelijk uit te schakelen. Dat lukt vrij aardig alhoewel ik me besef dat ik een oordeel heb over bevooroordeeld kijken en onbevooroordeeld kijken. Dus helemaal zonder oordeel lukt niet.

Ik doe mijn best en blijf dit het komende jaar ook doen om mensen en organisaties te helpen om het perspectief te kunnen verleggen. Hierdoor kan kansloosheid ineens vervangen worden door kansrijkheid. Hierdoor kan angst en daarbij horende haat vervangen worden door vertrouwen en liefde. Verandert daardoor de realiteit….. nee, die blijft hetzelfde. Oorlog blijft oorlog, extremisme blijft extreem, en ziekte en dood blijft verdriet doen. Wat er wel verandert is de energie die overblijft als je naar de dingen kijkt. Energie kan gericht worden op het creëren van vrede, energie kan gericht worden op het matigen van extremisme, energie kan gericht worden op zorgen voor zieken en rouwenden waardoor er daadwerkelijk positieve actie ondernomen wordt. Bekijk je het vanuit een ander perspectief dan verlam je of wordt je agressief. In beide gevallen leidt dat tot destructief in plaats van constructief gedrag.

Ik wil hier het komende jaar weer met volle energie aan gaan werken. Samen met individuen, met organisaties en met heel veel andere trainers om zodoende de aanwezige energie van mensen te concentreren op zaken die er werkelijk toe doen.

Graag bedank ik iedereen die me in 2016 in staat gesteld heeft om groei te realiseren, klanten, trainers van HetTrainingsbureau, familie en vrienden. Zonder jullie had ik niet gestaan waar ik nu sta. Ik vertrouw er op dat we samen in 2017 nog meer impact kunnen hebben.

Gun je deze tip ook aan anderen? Deel hem dan alsjeblieft. Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *