Verleg je perspectief en ontdek nieuwe mogelijkheden

Stomme trainer

Wat een sukkel die trainer, hij snapte helemaal niets van de energie van de groep. Stond er een beetje voor met een blik alsof hij helemaal weet hoe de wereld in elkaar zit. Snapt hij dan echt niet dat ik geen klein kind ben.

Vergelijk dat eens met:

Wow wat een geweldige trainer. Hij wist precies hoe het moet, gaf blijk van kennis van zaken en hij heeft me heel concreet kunnen leren hoe ik het nu moet aanpakken.

We hebben het hier letterlijk over dezelfde trainer, tijdens dezelfde training. Reacties op het gedrag van trainers zijn soms extreem verschillend. Ligt dat aan de trainer, ligt dat aan het publiek, ligt dat aan de interactie?

Zelf wordt ik blij van dit soort extremen. Het vormt namelijk een prachtige spiegel. Het zegt iets over de verwachtingen vooraf.

Vertel me

Er zijn mensen, die willen tijdens een training vooral veel tips tops en tricks horen. Deze groep is praktisch ingesteld en wil direct concrete handvatten ontvangen. Ga je hierbij te holistisch te werk en maak je het verhaal te abstract, dan haakt deze groep vaak af.

Help me ontdekken

Ook heb je de groep die alle tips en trick boeken al gelezen heeft. Deze groep wil aangezet worden tot het delen van ideeën en tot het exploreren met de materie. Zij hebben geen behoefte aan een panklaar recept maar ze willen zelf experimenteren.

Bewijs me

Dan is er ook nog een groep die vooral op zoek is naar nog betere onderbouwing van de materie.  Zij hebben behoefte aan bewijsvoering, hetzij door ervaring hetzij door theoretische ondersteuning aan de hand van wetenschappelijk onderzoek.

Confronteer me, daag me uit

De laatste groep die ik in dit stuk benoem is de groep die uitgedaagd wil worden. Een groep die door de trainer stevig geconfronteerd wil worden, het liefste op een provocerende manier met veel humor maar ook af en toe pijnlijk. Deze groep wordt blij van een trainer die tijdens de training constant op zoek is naar het conflict.

Je doet het dus als trainer nooit goed. Ook word je beoordeeld op basis van het gevoel wat mensen na afloop hebben. Ik heb zelf trainers verguisd omdat ze mij in hun stijl niet aanspraken waar ik uiteindelijk heel veel van geleerd heb. Helaas hebben ze mij nooit meer terug gezien en ben ik de namen vergeten. Ook heb ik trainers gehad die me vanaf de eerste minuut tot de laatste minuut geboeid hebben. Fantastisch hoe zij het doen, de namen ken ik nog ik weet nog precies wat ze deden maar wat ik er geleerd heb…zou ik echt niet kunnen verzinnen. Die stomme trainer voor de één is de perfecte trainer voor de ander.

Wanneer ben je nu een goede trainer?

Volgens mij ben je een goede trainer als je het effect weet te hebben wat je wilt hebben en wat je belooft. Dit kan dus een zeer uitgesproken stijl zijn die fans en vijanden oplevert. Het kan ook een zeer adaptieve stijl zijn die vaak leidt tot een meer onzichtbare positie voor de trainer zelf maar met een gemiddeld hoog leerrendement.

Ik ben wel benieuwd wat jij een goede trainer vindt en waarom. Zou je dat hieronder met me willen delen…

NB. We hebben met HetTrainingsbureau een train the trainer programma ontwikkeld waar je nog veel meer inzicht in de invloedsfactoren krijgt. Je leert hier veel over opbouw van programma’s. Je krijgt inzicht in groepsdynamica, werkvormen en  stijlvormen. Ook vergroot je je inzicht in de factoren die van grote invloed zijn die buiten je eigen gedrag liggen, zoals licht en sfeer in de trainingsruimte.