Verleg je perspectief en ontdek nieuwe mogelijkheden

Piano

Bij het ontwaken speelt het verlangen naar de witte en zwarte toetsen al door mijn hoofd. Ik weet niet wat het is maar ze trekken me naar zich toe. Ik moet ze aanraken, ik kan niet anders en wil niet anders.

Nu de vraag, hoe kan ik die onuitputtelijke drang tot spelen omzetten in toegevoegde waarde? Allereerst moet je er door heen om met veel vallen en opstaan het echt te leren. Dat betekent fouten maken, uitgelachen worden, het podium opzoeken, onderuit gaan, opstaan en doorgaan. Tot er een moment ontstaat dat iemand zegt…. “Wat mooi”

Als dat gezegd wordt krijgt hetgeen waarde voor jezelf heeft ook waarde voor een ander. Zodra dat stukje zichtbaar wordt levert dat heel veel energie op om door te zetten. En opnieuw zijn er mensen die je kraken, waardoor je weer op zoek gaat naar nieuwe inspiratiebronnen om door te zetten en beter te worden. Nog steeds is de perfectie niet bereikt maar de inzet van het spel krijgt wel steeds meer toegevoegde waarde.

Omdat ik als trainer ook toegevoegde waarde lever in het inspireren van mensen met verhalen, inzichten in het creatieproces, inzichten in communicatie en vooral inzichten in het realiseren van successen biedt de piano voor mij nu een prachtige metafoor om te laten zien door welke fases je heen moet om ergens te komen. Belangrijk hierbij is dat je uitgaat van je eigen passie. Want die is het waard om zonder problemen weer op te pakken als het een keer mis gaat. Daarbij laat je de moed niet zakken en sta je één keer meer op dan dat je valt. En precies in die ene keer schuilt de sleutel tot succes.

Het mooie is dat, zelfs als het succes niet op het allerhoogste niveau komt, de weg er heen al zeer inspirerend en waardevol is. Het echte geluk schuilt veel meer in een succesvolle leerweg waarin je elke dag een stukje beter wordt dan in het resultaat.

Nog een tip voor leidinggevenden, docenten en opvoeders…. zeg eens wat vaker: “Wat mooi!”.