Verleg je perspectief en ontdek nieuwe mogelijkheden

Ministerie van plezier

Heb je ook zin in prachtige prestaties? Heb je ook zin in leerzame ervaringen? Heb je ook zin in plezier? Heb je ook zin in fijne relaties? Heb je ook zin in lachende mensen om je heen? Heb je ook zin in zorgzaamheid voor mensen die zorg nodig hebben. Heb je ook zin in warmte en compassie?

Ik wel in ieder geval.

Helaas bekruipt me regelmatig het gevoel dat we ons vooral richten op het oplossen van problemen. Op zich is daar niets mis mee, maar het bouwt niets structureels. Afgelopen week heb ik, aan de hand van allerlei politieke ontwikkelingen en nieuwsberichten, weer eens bewust gekeken naar de focus die we massaal lijken te hebben in dit land. Ik zie dit terug in de politiek, ik zie het terug in organisaties en ik zie het terug in scholen en huishoudens. Er gaat veel aandacht, in mijn ogen te veel aandacht, naar het oplossen van bestaande problemen. Oplossen van lopende zaken en het repareren van kapotte dingen. Vraag op een feestje maar eens na waar mensen zich bezig mee houden. De meeste mensen lossen bestaande problemen op en veroorzaken nieuwe problemen. Ze zijn boos, teleurgesteld, verdrietig en anderen zijn meestal de schuld.

Alles wat je aandacht geeft groeit. Het groeit alleen wel in zijn eigen tempo. Door meer aandacht te geven, groeit het stabieler en heeft de groei een groter bereik. Hoe vaak richten we onze aandacht op het beleven van plezier?

  • Plezier beleven aan het zorgen voor anderen.
  • Plezier beleven aan het bouwen van mooie dingen.
  • Plezier beleven aan het steeds beter worden in iets.
  • Plezier beleven aan het leveren van service voor een klant.
  • Plezier beleven aan het zien ontwikkelen van kinderen.
  • Plezier beleven aan het zien ontwikkelen van ouderen.
  • Plezier beleven aan de wijsheden die ouderen te delen hebben.
  • Plezier beleven aan het delen van wijsheden.

Als we ons meer richten op het plezier beleven, dan veranderen taken en doelstellingen van verplichtingen in prettige activiteiten. Door meer plezier te beleven, en dat doe je door je daar bewust op te richten, maak je de wereld om je heen een stuk mooier.

Een klant die plezier beleeft aan de diensten of producten die hij afneemt geeft een prachtig cadeau terug aan degene die het product levert. Een klant die hoge eisen stelt en continu zijn teleurstelling laat weten geeft angst terug aan degene die het product levert.

Angst is een hele sterke drijfveer om tot productie te komen. Angst is een hele sterke drijfveer om hard aan resultaten te werken. Je kan het dus gebruiken. Echter mensen die uit angst handelen om het iemand naar de zin te maken beleven daar doorgaans weinig plezier aan. De intrinsieke motivatie om actief te zijn wordt niet aangesproken.

Plezier is een even grote drijfveer. Echter plezier leidt tot verlangen. Verlangen naar meer plezier en verlangen tot het leveren van top prestaties. Een klant die hoge eisen stelt en continu zijn waardering geeft voor gedane inspanning en die continu bezig is om feedback te geven zodat het product nog mooier, of beter kan worden geeft brandstof en energie terug aan degene die het product levert.

Brandstof en energie zijn essentieel om langdurig op hoog niveau te kunnen presteren. Het leidt tot intrinsieke motivatie om energie terug te geven in het leren, verbeteren en produceren van dingen waar je iemand blij mee maakt.

Kijk maar eens wat er gebeurd als je een kind verplicht om zijn of haar kamer op te ruimen met als argument dat jij als ouder daar last van hebt. Vervolgens geef je ook nog aan dat als het niet gebeurt dat je dan zakgeld inhoudt. De kamer zal waarschijnlijk met gezucht en gesteun (al dan niet geuit) worden opgeruimd en het resultaat maakt jou blij maar kan het kind niets schelen.

Draai de vraagstelling eens om. Bedenk eerst wat voor jouw kind belangrijk is. De één vindt het fijn om snel dingen te kunnen vinden, de ander vind het fijn om veel speelruimte te hebben, een volgende vind het fijn om jou een plezier te doen (deze redenen verschillen per kind en per levensfase). Vraag het kind, met een voor het kind relevante reden, of het kind dat resultaat graag wil. (Je hebt bijvoorbeeld een kind van vol ongeduld zit en nooit zijn spullen kan vinden en dan ongeduldig wordt van het zoeken. Dan is snel dingen kunnen vinden een goede reden om een opgeruimde kamer te hebben.)

Een concrete vraag zou dan kunnen zijn: Zou je dingen graag sneller kunnen vinden, waardoor je minder tijd kwijt bent aan zoeken? (antwoord is altijd Ja, alleen in knorrige buien zal elk antwoord wat uitgesproken wordt altijd Nee zijn). De volgende vraag is, zou een opgeruimde kamer daarbij helpen? (ook in dit geval is het antwoord wat bedacht wordt altijd Ja…. maar wordt die ja in knorrige buien ook uitesproken in een Nee) Maak vervolgens een spel van het opruimen, en doe met een vrolijk gezicht een beetje mee.

De meeste mensen hebben geen hekel aan actief bezig zijn als ze bezig zijn. Vaak hebben ze wel drempels om te beginnen. Maar de mens heeft de neiging om graag productief te zijn. Dit wordt gestimuleerd als het productief zijn wordt vertaald in bevrediging van persoonlijke behoeften.

Moeten er dan geen rotklussen worden gedaan. Absoluut wel, maar een rotklus die je voor een goede reden doet verandert van rotklus in een nuttige noodzakelijke gewenste activiteit. Heeft een kind overgegeven dan kan je het bed verschonen met de pest in dat jij weer die klus moet opknappen, je kan het ook doen met plezier omdat je al denkt aan dat lekkere schone bedje wat ontstaat.

Bewuster je houding kiezen is iets wat geleerd kan worden. Hierin hebben opvoeders een belangrijke inbreng. Ook hebben scholen, management in bedrijven en de overheid een belangrijke inbreng. Ik pleit dan ook voor een ministerie van plezier. Zodat we “plezier beleven aan genieten”, blijven stimuleren. Tegelijkertijd besef ik dat het ieders persoonlijke verantwoordelijkheid is om hier aan te werken.

Wil je meer plezier, kies er dan voor om te genieten van wat je doet. Kies er voor om te genieten van plezier van anderen. Kies er voor om plezier voor te leven. Ik beleef er zelf veel plezier aan om plezier te delen, het schrijven van dit stuk maakt me blij. Weten dat jij het leest maakt me blij. Weten dat jij er ook voor kan kiezen om iets anders te doen dan dit lezen omdat je daar meer plezier aan beleeft maakt me ook blij.

Mocht ik jou kunnen helpen om jouw beleving van plezier aan ontwikkelen groter te maken dan doe je mij een groot plezier om hetTrainingsbureau daarvoor in te huren. We gaan dan graag met passie de uitdaging aan.