Meestal wordt er gesproken over het geven van feedback, in organisaties. Maar laten we eerlijk zijn, het geven van feedback is lang niet zo moeilijk als het ontvangen van feedback. Maar wat maakt dat ontvangen dan zo lastig. Dat hangt sterk van de gedragsvoordeuren af.
De één vindt het vreselijk om voor publiek af te gaan, die schaamt zich omdat feedback (of laten we het gewoon kritiek noemen) duidelijk maakt dat een fout, of ongewenst gedrag zichtbaar is geweest voor de buitenwereld. Niet de fout zelf is erg, maar de reputatieschade is verschrikkelijk.
Een volgende vindt het echt heel erg om een fout te maken, in dat geval gaat het echt om het gegeven dat de ontvanger van de kritiek graag onfeilbaar is. En een fout maken betekent dus dat je niet goed genoeg bent.
Weer een ander vindt het vreselijk als een fout of kritiek de potentiële resultaten in de weg staat.
En de laatste vindt het heel erg als anderen negatief geraakt zijn door de fout, die vind het dus oprecht erg dat iemand ontevreden is door zijn of haar toedoen.
Wat is voor jou de belangrijkste reden dat je het ontvangen van feedback lastig vindt?
Ik, Jij, Wij denken helpt om de kracht van feedback beter te benutten. Immers het gevoel van de ander, de kritiek van een ander op jouw functioneren is van de ander. Of deze het nu wel of niet uitspreekt, het oordeel over jouw gedrag is er. Of de ander het lef heeft om dat ook met jou te delen is een volgende. Want dan ziet de ander kennelijk een “Wij” belang. Dus als iemand zich uitspreekt is er verbinding.
De ander laat dus zien wat hij of zij er van vindt. Het gevoel van de ander is niet van jou. Jij krijgt informatie, over welk effect jouw gedrag op de ander heeft. Vervolgens is het aan jezelf of je er wel of niet iets mee wil doen. Als jij het “wij” belang ook voor ogen hebt dan is het goed om samen te bespreken wat je zou kunnen doen. Heeft de ander alleen zijn of haar eigen belang voor ogen dan is het vaak zelfs verstandig om de feedback in ontvangst te nemen er naar te luisteren en te kiezen om er datgene mee te doen wat jij wilt.