Hoe veel hobbels kan je vooruit kijken?

Om dingen te leren, om groei door te maken zet je verschillende stappen. Je kan het zien als een tocht naar de top door een bergachtig landschap. Elke berg is een nieuwe hobbel die je moet nemen om dichter bij je doel te komen. Enkele jaren geleden heb ik met de fiets de Tourmalet beklommen. Om daar te komen moest ik eerst over de col d’ Aspin heen. Bij het beklimmen van de col d’ Aspin kon ik me nog geen voorstelling maken van de volgende berg, pas toen ik er bovenop stond, werd de volgende stap helder. Het moest voor mij toen in twee stappen, het ene jaar de col d’ Aspin tot halverwege de Tourmalet. Het jaar daarna kon ik de combinatie maken.

Als je zelf aan het leren bent, of je bent een leerproces aan het begeleiden, vraag je dan altijd af waar het eerste overzichtelijke (deel) doel ligt. Als je als begeleider verder kan kijken besef dan goed dat de cursist wellicht niet verder kan kijken. Te ver vooruit kijken kan het doel te groot maken waardoor de motivatie kan instorten.

 

Gun je deze tip ook aan anderen? Deel hem dan alsjeblieft. Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Pin on Pinterest
Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.