Verleg je perspectief en ontdek nieuwe mogelijkheden

Grenzeloos geadvi..zeur

Sorry mensen, ik moet het bekennen, ik vind het altijd lastig om mijn mond te houden als ik iets zie wat verbeterd kan worden. En ja dan ben ik ook nog ongeduldig en ik wil het nu meteen geregeld hebben. Het liefste breng ik meteen iedereen in stelling, gooi ik de boel nu overhoop want ik heb een idee hoe het beter kan.

Gaandeweg de verbetering komt er weer een nieuw idee in me op en wil ik ook dat meteen weer in gang zetten. En nog voor het resultaat bereikt is vind ik wel weer een puntje om meteen de hele boel te reorganiseren. Mensen met structuur worden gek van me want ze krijgen nooit de kans om iets af te maken. Ik snap dat niet want het moet toch elke keer beter, mooier, perfecter en eigenlijk ook allemaal tegelijk.

Herken je hier iets in, heb jij dat ook?

Dan creëer je net als ik met al je goede bedoelingen schadelijke onrust. Gelukkig is er iets aan te doen, en die sleutel ligt in jezelf.

Ik heb een paar dingen ontdekt, die ik graag met je deel:

  1. Stel eerst de vast als iemand je iets voorlegt, of degene zijn plan al af heeft en gewoon een antwoord op de vraag wil om zijn plan te voltooien, of dat iemand zijn plan met je wil toetsen. Geef waarom gevraagd is.
  2. Bedenk goed wie er verantwoordelijk is voor het resultaat, laat de verantwoordelijkheid daar liggen.
  3. Schrijf ideeën op die in je opkomen en deel die op het moment dat het totaal geëvalueerd wordt.
  4. Geloof dat de ander net zo geniaal is als jij.
  5. Grijp nog steeds in, als het “echt” schadelijk zou zijn als je niet ingrijpt.
  6. Geef de ander de ruimte om zelf te ontdekken. (Zoals je kinderen die op muziekles zitten de gelegenheid moet geven om zelf op te treden waarbij je weet dat er tijdens het optreden heel veel fout gaat. Zou je al die fouten willen voorkomen dan komt het optreden er nooit.
  7. Bepaal in welke fase het proces zit. Laat los, focus op datgene wat belangrijk is en datgene wat goed is.

Bij mij is de productiviteit van mezelf en van anderen met sprongen vooruit gegaan sinds ik meer op de zeven punten let. En weet je wat zo gaaf is, de ander wordt een veel betere adviseur voor zichzelf…

 

vertrouwen dat het goed komt ook al is het water koud