Verleg je perspectief en ontdek nieuwe mogelijkheden

Gaan of blijven?

Heel vaak hoor ik medewerkers tijdens trainingen klagen over het gebrek aan motivatie voor hun werk of hun werkgever. “Je kan wel van alles willen maar ze doen toch nooit iets”. Wordt makkelijk gezegd.

Op zich is dit goed te begrijpen, een manager of een leidinggevende met oprechte aandacht is helaas nog steeds schaars. Zolang we ons blijven richten op het realiseren van kwantitatieve doelstellingen alleen en gefocust blijven op alles wat niet goed gaat zal daar niet snel verbetering in komen. Gelukkig zijn er wel steeds meer managers en directieleden die wel een positief werkklimaat creëren omdat ze weten dat dat uiteindelijk veel beter is voor de totale productiviteit dan alleen focussen op de productiviteit zelf.

Maar dan nog, werknemers zitten zelf met een probleem. Ze willen vluchten maar voelen zich door financiele verplichtingen gedwongen tot blijven. Vanuit een zeker plichtsbesef gaat men met weinig passie naar het werk dit leidt tot minder werkplezier en een lagere productiviteit. Tegelijkertijd heeft het ook een negatieve invloed op de interne geloofwaardigheid waardoor de invloed op het management afneemt. Tegelijkertijd is alle hoop gevestigd op het gedrag van anderen waar ze geen bewuste invloed op uitoefenen.

Je hebt meer in de hand dan je vaak zelf gelooft. Allereerst moet je ontdekken dat je een lage motivatie hebt. Dat ontdekken gebeurt meestal pas als je er al ruime tijd mee zit. (Tip voor managers wees allert op deze signalen, hoe eerder iemand het ontdekt hoe eerder iemand kan gaan kiezen) Als je weet dat de motivatie laag is, zet dan eens op een rijtje wat je echt wilt. Wat heb je nodig om vol vuur er tegen aan te gaan. Bedenk wie je daarbij kan helpen, in veel gevallen is een directe collega best bereid om je te coachen. Kies bewust, zelfs als je kiest om te blijven voor de financiele zekerheden. Stel doelen, die je zelf kan beïnvloeden. Maak duidelijk waar je behoefte aan hebt. En bedenk ook wat jou kan helpen om meer werkplezier te ervaren.

Eenmaal gekozen om meer lol te halen uit de dingen die je toch moet doen zal je ervaren dat je plezier toeneemt, je effectiviteit toeneemt en jouw invloed ook groeit. Zie je geen enkele kans om dit te realiseren dan moet je echt gaan. Maar meestal zijn het niet de omstandigheden die je dwars zitten maar is het jouw eigen reactie op de omstandigheden.