Verleg je perspectief en ontdek nieuwe mogelijkheden

De kracht van focus

Herken je die momenten? Je bent ergens mee bezig, en voor je het weet is er een dag voorbij gegaan. Al jouw aandacht was gericht op hetgeen waar je mee bezig was, sterker nog je ging volledig in je werk op. (ongeacht of dit nu werk of hobby, of een gesprek was). Na afloop herken je een bevredigd gevoel en je bent trots op hetgeen je bereikt hebt. Zo zou je wel willen dat het elke dag was.

Maar nu de praktijk, je zit net ergens goed in, voelt je er lekker bij en dan komt er een collega om de hoek die vraagt of je de deadline wel gaat halen. Vervolgens een telefoontje tussendoor en ondertussen kan je je ogen niet afhouden van het schermpje van je telefoon om te zien of er al gereageerd is op jouw app die je net verstuurt hebt. Aan het einde van de dag voel je nog spanning in je lijf omdat datgene waar je aan wilde werken niet af gekomen is.

Situatie één is volledig gefocust, terwijl situatie twee een groot gebrek aan focus heeft.

Het bewust kiezen voor focus is relatief eenvoudig echter in de praktijk blijkt dit voor veel mensen lastig te zijn. Het terugbrengen van het aantal aandachtsgebieden voor een dag is één van de delen waarmee je de focus eenvoudiger maakt. Bijvoorbeeld elke dag maar één hoofddoelstelling benoemen. Ook het organiseren van omstandigheden waarin je kunt focussen helpt ook. Bijvoorbeeld in vergaderingen, bespreek eerst wat de gezamenlijke focus is voor je gaat beginnen.

Er valt nog veel meer te vertellen rondom focus, maar laten we eerst maar even focussen op de eerste stap. Durf te kiezen waar jij je vandaag, nee nu op focust.