Verleg je perspectief en ontdek nieuwe mogelijkheden

De eigenwijze

Eigenwijze mensen je hebt ze in twee soorten. De ene soort die je kan vatten onder het kopje betweterige stijfkoppen en da andere soort die je kan vatten onder het kopje mensen met een persoonlijkheid en een eigen visie. Ik noem die soort ook wel eens eigen-wijs.

Hoe zit het eigenlijk met jouw eigenwijsheid? Heb je een eigen koers? Of zit je meer in de hoek van de stijfkoppige veranderingblokkeerders. Levert jouw eigen visie energie op voor mensen of slaat hij alle initiatieven plat en zorg je voor een sfeer van gelatenheid als jij een opmerking plaatst?

Laten we eens kijken welke elementen je helpen om die eigenwijsheid goed in te zetten.

Allereerst heb je behoefte aan een visie, een soort van hoger plan iets wat jou leidt en wat je richting geeft. Hierdoor wordt je standvastig in je koers. Wat drijft jou, voor welke waarden ga je? Is dat bijvoorbeeld zekerheid of lef of iets totaal anders. Het grote voordeel wat ontstaat als je jouw hogere plan helder hebt is dat je veel intuïtiever kan reageren. Je gevoel is vaak een hele goede raadgever. Als je je hogere plan helder hebt (en hij klopt) kan je luisteren naar je gevoel en hoef je niet alles te verklaren. Je weet ook dat gevoel vaak verstand met topsnelheid is.

Het tweede waar je op moet letten is dat je ook echt luistert naar je innerlijke stem. Luisteren maar ook uitspreken zodat anderen er ook naar kunnen luisteren. Dat betekent dus dat je zodra je het gevoel hebt dat je ergens in meegezogen wordt waar je niet heen wilt dat je dat moet aangeven. Lukt je dat voldoende? Vertrouw je jezelf genoeg om ook tegen de stroom in te gaan.

Het derde waar je naar moet kijken is de evaluatie achteraf. Hou vast aan je eigen koers, luister naar anderen maar kies zelf. Vraag anderen om feedback en kijk naar het effect van jouw handelen. En wat mij betreft ben je morgen een tikkie eigenwijzer dan vandaag.