Verleg je perspectief en ontdek nieuwe mogelijkheden

Conflicten zijn goed

Hoe kan ik voorkomen dat er conflicten in mijn team zijn..? Die vraag komt regelmatig bij trainers in de agenda. Het is jammer dat er vaak veel energie gestoken wordt in het voorkomen of wegnemen van conflicten omwille van de negatieve energie die bij conflicten gevoeld wordt. Want… conflicten zijn een normaal verschijnsel als je samenwerkt. Ze zetten je op scherp en geven input om nog betere teamkeuzes te maken.

De inzet om conflicten te vermeiden is er een die leidt tot een broeinest aan onuitgesproken ergernissen. Zolang het probleem niet benoemd is kan dit desastreuze gevolgen hebben.

Maar ruzie is toch niet leuk? Dit is een perceptie kwestie. De wijze waarop je een conflict bespreekt of aanpakt kan op verschillende manieren. Je kan zeggen, we gaan even knokken en degene die verliest mag kiezen. Je kan ook zeggen we gaan naar elkaar luisteren en degene met de beste argumenten beslist. Er is ook een mogelijkheid om de lobby op te zoeken, degene met de meeste vriendjes wint dan. Een andere optie is het debat opzoeken, kortom er zijn nogal wat verschillende methoden om een conflict op te lossen. Oh ja dan heb je ook nog de kop in het zand methode…. dat wat je niet ziet is er niet.

Steeds terugkerende conflicten over hetzelfde thema bewijst dat er onvoldoende eenduidigheid is over de koers. Heldere keuzes, helpen om acties te richten. Je kan dan meningen toetsen aan de keuzes waardoor je een objectief referentiekader opbouwt.

Wil je dat conflicten leiden tot verbetering dan doe je er goed aan om een bewuste keuze te maken over hoe je met conflicten omgaat. Als er wantrouwen jegens elkaar heerst dan doe je er verstandig aan om voor je de conflicten aangaat interesse in elkaar te tonen. Samen spelen, samen iets bouwen. En voor je het weet heb je een sfeer waarin conflicten constructief zijn.