Verleg je perspectief en ontdek nieuwe mogelijkheden

Als moeten nu eens niet meer moet

Ik geloof er in dat mensen heel graag een positieve bijdrage leveren. Mensen willen gezien worden en mensen willen van waarde zijn. In onze huidige maatschappij waarin snelheid, individualisering en onzekerheid groot is krijgen veel mensen een gevoel van waardeloosheid. Je haalt je targets niet, dus je faalt. Je hebt relatieproblemen, dus je faalt. Je bent niet altijd gezellig, dus je faalt. Je bent kribbig geweest tegen een collega, dus je faalt. Je hebt een paar kilo’s overgewicht .. dus je faalt.

Er moet zo veel, je moet je targets halen, je moet op tijd zijn met het eten, je moet sporten, je moet gezellig naar feestjes toe, je moet een mooi huis hebben, je moet een geweldige partner hebben een dan moet je ook nog eens vierentwintig uur per dag werken waar je ook nog 8 uur slaap per nacht aan toe moet voegen. Oh ja dan moet je ook nog gezond eten, je moet fantastische vakanties hebben en je moet ook nog eens mindful zijn.

Ga er maar aan staan.. het recept om op alle fronten te falen en jezelf te kort te doen. Met als gevolg dat je op alle fronten steeds meer energie verspilt omdat het toch nooit goed genoeg is. Dit kan anders! Maar hoe doe je dat?

Stel nu dat……

Taal doet er toe, de woorden die je tot jezelf richt en de woorden die je tot anderen richt geeft betekenis en kleur. Anders communiceren met jezelf levert een ander gevoel op. Een ander gevoel zorgt voor andere energie. En als je het niet goed hoeft te doen dan is de kans dat je werkelijk waarde toevoegt vele malen groter. Ook wordt de waarde die je toevoegt zichtbaarder. Ik begin vaak met de zin “stel nu dat….” en dan haal ik de stressfactoren weg. Een paar voorbeelden… “Stel nu dat je geen target had en je hebt alle vrijheid van de wereld om aan jouw doelen te werken met veel plezier, wat zou je dan het liefste doen.” “stel nu dat je gewoon besluit vandaag niet gezellig te zijn, en dat mocht, wat zou je dan doen.” “Stel dat er geen maatschappelijke druk was, hoe zou je je dan gedragen?”

Vrijheid

Minder moeten, en meer vrijheid in de eigen keuzes helpt. Waardering van de waarde die je toevoegt heb je voor een groot deel in eigen hand, maar je mag ook aan anderen vragen om hun waardering wat vaker uit te spreken. Ben je leidinggevende, bedenk eens hoe vaak je de kwaliteiten van je medewerkers waardeert? Spreek je die waardering ook uit? Geef je voldoende vrijheid? Dat doe je overigens ook door het helder en scherp definiƫren van de doelen. Maar doelen zijn iets anders dan targets. Doelen daar mag je in vrijheid aan werken, dat geeft energie. Targets, geven een gevoel van druk, (het niet halen is falen).

Ik geloof als je minder moet, dat je dan meer gaat doen met minder energieverlies, meer voldoening en uiteindelijk leidt dat tot meer waardering.

Wil je meer handvatten hoe je dit gevoel in jouw team stimuleert? Neem dan gerust contact met me op. Loop je voor jezelf met dit vraagstuk te worstelen, ook dan ben je van harte welkom met je vragen.